Macbook+DVD= FAIL

2009.11.12. 22:30

Mostanáig írtam DVD-t. Hogy ez hogyan lehet?

Mint mindig, most is megmagyarázom, avagy DVD-írás 2009-ben, Angliában.

Az egész úgy hat fele kezdődött (vigyázat, az eggyel alábbi post késésben van, mert szétcuccolódott az egész, ahogy tanult kolléga mondaná).

Az alapszituáció az, hogy nekem holnap le kell adnom az editemet DVD-n, ellenben a Macbook-om jó, de legalább nem szép, és nincs benne DVD-író (ugye, ha belegondolunk, mekkora röhej már ez?). Andy-vel lebeszéltem, hogy egy behűtött Heinekenért kiírja nekem DVD-re a motyót a remek MacbookPro-jával, a sörét tegnap megkapta, tehát ma este átslattyogott ide, hogy megejtsük a tranzakciót. File külső HDD-re kiment. Aha, csakhogy ugye burn folder-ből ezt nem lehet Audio/Video TS-ként, tehát szabvány DVD-ként kiírni, hanem egy DATA DVD lesz belőle az eredeti kiterjesztéssel (ami eleinte .mov volt). No, ehhez bizony Toast kell. Toast még nincs installálva, na, az két perc, nem nagy ügy. Hoppágeci I., nincs serial. Volt munkatársak összetrombitálva, valaki adjon egy működő serialt hozzá, nekem nem múkodik az iSerial-om. Ha mégegyszer leírom egyébként a következő bekezdésen belül, hogy serial, visszaadom az érettségimet. Tehát ott tartunk, hogy nekem van Toast-om, de nincs DVD-íróm, neki van DVD-írója, de nincs működő Toast-ja.

Levadásszzuk a serialt.

Toast felment, remek, sikerül is beizzítani. Kiírjuk. Aha, hát ez .mov maradt, miapicsa?

Ekkor kapcsolódott be a problémamegoldásba Matt, az új lakótárs, aki egyébként kezd szimpatikus lenni, tekintettel segítőkészségére és arra, hogy az imént Tool-t játszott a basszusgitárján. Kicibálta a Dell-jét, aha, vonjunk be egy PC-t a logisztikába, csudajó, eddig nem volt elég izgalmas a projekt. HDD-ről felmásolva az ő gépére a .mov, hopp, Windows DVD nem nyitja meg. Konvertáljátok át .avi-ba. Konvertálás, hosszú percek, ezalatt Andy-vel az iDVD-t próbáljuk rávenni, hogy felejtse el a menüt, mert nekünk az nem kell, de nem hallgat ránk. .avi kész, rakjuk át Matt gépére. A file hibás. ANYÁDAT. Lejátszani lejátssza, a burner nem nyitja meg. Most tartunk kb. az ötödik elbaszott DVD-nél amúgy, még jó, hogy vettem. További próbákozások az iDVD-vel és kitartó bazmegolás a Windows DVD-vel, majd Andy egyszercsak az astalba veri a fejét (nem én voltam.). Nézem, mi van, és egyszerre észreveszem, mi okozta a traumát: a Toast-nak van még egy füle, miszerint motion picture DVD. Hirtelen nem tudom, hogy megüssem, vagy megöleljem, inkább elkezdem forszírozni, hogy na akor toljad bele a DVD-t, aranyapám, haccóljon. Fontos megjegyezni, hogy Andynek ekkor kb. húsz perce kellett volna lent lennie a hub-ban, és már a tökei szétzúzása is szóbakerült a várakozó tömeg részéről. És akkor most bemutatnék egy új időmértéket, úgyhívják, hogy 'Apple Minutes'.  1 perc öt perc, 5 perc legalább 8 perc, az utolsó perc, miszerint 'less than a minute' pedig legalább tíz perc.

Kiíródik a DVD végre, aha, akkor ellenőrizzük le, már egyikünk sem mer odanézni, mert mivan, ha megint .avi vagy .mov, de nem, ez bizony szabvány TS... és ez mi a picsa?!

Kérem, a Toast fogta magát és elébaszott egy bűnronda menüt a file working title-jével ('tlhtsacwrdfcpwidenew'). Ekkor jött el az a pillanat, mikor mindketten az asztalra borultunk és irdatlanul elkezdtünk röhögni kínunkban, mellékelve némi kedveskedést Neumann Jánosnak és barátainak címezve.

Andynek mennie kellett, én pedig úgy voltam vele, hogy ennél többet nem vagyok hajlandó tenni a dologért, pláne nem ma, eleget baszkodtam már, a formátum stimmel és kész, megfelel az elvárásoknak, és baszott ronda menü ide vagy oda, ez most így marad, a maximalizmusom pedig bekaphatja.

Kérem szépen, 2009-ben Angliában három számítógép, 6 DVD, három ember és kettő óra kell egy DVD megírásához.

 

Most pedig azon gondolkodom, igazán kidobhatnám már azt a narancsot, ami a beköltözésem napja óta rohad az ablakpárkányon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cinna.blog.hu/api/trackback/id/tr181521387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása